Phase One - Night by Night Emergency Shelter
Phase 1.jpg
Progression of Basement
Pathways Basement 2

Before Construction - basement hallway looking South

Pathways Basement 1

Before construction - basement looking North

BR4

Before construction - basement room 4

BR3

Before construction - basement room 3

PXL_20210216_225532829

Prior to demolition, workers removed concrete in order to access the sewer lines

PXL_20210216_225529397

Demolition phase

PXL_20210216_225553061

Demolition phase

PXL_20210304_174542836

Installation of new sewer lines

20210222_105539
PXL_20210316_211754345.MP

Plumbing for basement restrooms

20210322_083244

Basement looking South

20210409_145826

Basement l- North Wing

20210409_145723

Basement looking North

Basement North Wing - Looking South

Basement North Wing - looking South

Basement Looking South

More studs installed, HVAC removed | Basement looking South

Basement Hallway Divider
Basement Looking North - 2

Basement looking North

Basement - North Wing Bathroom

Showers installed in North Wing

PXL_20220629_185158175

Completed North Wing Hallway (men's side)

PXL_20211216_153819001

Completed North Wing restrooms

PXL_20220629_185300294

Completed South Wing Hallway (women's side)

PXL_20211216_185538199

Completed room (each room as 5 bunkbeds/10 beds)

PXL_20220629_185231804

Phase One consisted of remodeling our basement into usable space for shelter. Previously it was used for storage of donated household items and overflow of supplies for our clients. 

K Construction was the general contractor for this project. We created two secured wings in the basement, each with the capacity to hold 10 individual adults (one wing for men and one for women). We also added a separate entrance and re-designed the client laundry area. 

Construction was officially completed in February 2022, and doors opened for use on February 28, 2022. 

Progression of West Stairwell Addition

In order to provide a smooth entrance/exit for our clients using NBN shelter, we needed to create a separate entrance. We added what we call "the Vestibule" on the west side of our building in the alley. This space is used to perform intakes for all NBN clients, and is the main exit/entrance for NBN use. 

IMG_20200528_095513

Before Construction

PXL_20210308_143053329.MP

Hole excavated to access sewer lines

PXL_20210308_143104360

Closer view of excavation

20210308_154308

Pouring the foundation

20210308_154319

Another foundation picture

PXL_20210319_150931090.MP

View from the north wing looking out

PXL_20210319_150956497.MP

View from outside the wall looking at the south wing

20210401_142555

Framing the walls of the stairwell

20210401_142544

Framing the walls and roof of the stairwell

Addition

Completed structure, minus siding, windows, doors and shingles

Addition 2

Another view of the stairwell addition

Addition - stairs 2

Inside the stairwell

Addition - looking upstairs

Inside the stairwell, looking up from the basement

Addition - Looking Upstairs 2

Another view of inside the stairwell, looking upstairs

Addition - Landing

A view of the check-in area (will get a better shot once electricity is wired)

PXL_20220629_185037929

Completed vestibule

PXL_20220629_185117129

Inside the vestibule looking out

PXL_20220629_185111684

Advocate desk/ Check-in space

PXL_20220629_185124352

Stairs leading to NBN rooms

PXL_20220629_185144263

Space separating the secured men and women's wings

Progression of Upstairs Laundry Room

The entrance to "Room 4", which is a family room, was previously inside of the stairwell to the basement. This would not work with the future plans for NBN, so we needed to re-work the layout. Our contractor framed out a new entrance to Room 4 inside of the client laundry room. While this reduced some space in the laundry room, we simply removed the un-used shower which provided ample space for the new entryway. 

IMG_20200529_175621

Before Construction

20210317_143810

Framed entrance to Room 4

20210315_140434

Removal of window

PXL_20210324_143323761.MP

Removal of tub/shower unit

Upstairs Laundry 2

Framed entrance to Room 4

Upstairs Laundry

Reframed bathroom without tub/shower unit

Upstairs laundry 3

New doorway to Room 4 in place of the window

PXL_20211216_153303708

Completed laundry room